Okresní kolo Přeboru škol

07.12.2012 16:36

Dnes se v SVČ Šipka v Kroměříži uskutečnilo Okresní kolo Přeboru školních čtyřčlenných družstev. Hrály se tři samostatné turnaje  v kategoriích A( první stupeň ZŠ), B (druhý stupeň ZŠ) a C ( střední školy). Rekordně nízký počet 11 družstev ukazuje, že zejména základní školy v Kroměříži, tuto postupovou, celorepublikovou soutěž, zcela ignorují. Vedení těchto škol, by se mělo zamyslet nad tím, proč není schopno podpořit tento pro jejich žáky bezesporu velmi prospěšný projekt. Pak by se možná nehledaly "důvody" proč se takových akcí nezúčastnit, ale naopak. Vždyť na každé škole je spousta dětí, které by šachy bavily, ale chybí jim tento první kontakt, který jim školy neumožní.

V nejmladší kategorii 1.stupně ZŠ startovaly pouze tři školy. Vítězem se stalo družstvo ZŠ Morkovice ( 9,5 bodu) ve složení : David Holeš, Matěj Eliáš, Duc Thien Tran, Michal Brázdil a Zdeněk Klimek.  Těsně druhé pak skončilo družstvo ZŠ Litenčice (9 bodů) ve složení: Filip Měrka, Vojtěch Vašina, Lucie Vaňharová a Vladimír Béna. Bronzové medaile si pak odvezl tým Růžových panterů ZŠ U Sýpek Kroměříž (5,5 bodu) v sestavě: Tadeáš Šruc, Matyáš Ištvánek, Filip Zapletal a Richard Šikl. Nejlepšími hráči na jednotlivých šachovnicích pak byli: 1. Tadeáš Šruc, 2. Matěj Eliáš, 3. Lucie Vaňharová, 4. Vladimír Béna.

V kategorii 2.stupně ZŠ a nižšího stupně středních škol se zúčastnily 4 školy. Jednozačným vítězem se stala ZŠ Slovan Kroměříž (21 bodů) ve složení: Miroslav Rakušan, Filip Zavadil, Milan Ladický a Vít Krejčí. O druhé postupové místo do krajského kola, pak byl velký boj. Nejšťastnější nakonec byla ZŠ Litenčice (9,5 bodu) v sestavě: Kamil Drábek, Pavel Zavadil, Petr Valach a Michal Úlehla. Bronz zbyl na Gymnázium Kroměříž ( 9 bodů) ve složení: Denisa Schafferová, Lenka Navrátilová, Jakub Šikl a Adam Doubrava. Těsně čtvrá skončila ZŠ Kvasice (8,5 bodů) ve složení Emil Pospíšil, Filip Bartoník, Radim Zapletal a Radek Švec. Nejlepšími hráči na šachovnicích byli: 1. Miroslav Rakušan, 2. Filip Zavadil, 3. Milan Ladický a 4: Michal Úlehla.

V kategorii středních škol dlouhodobě vládne Gymnázium Kroměříž. Nebylo tomu jinak ani v letošním roce. Zlaté medaile vybojoval "A" tým(17 bodů)  ve složení Martin Stachoň, Marek Navrátil, Jan Palášek a Daniel Sokolínský. Stříbro a druhé postupové místo vybojoval "B"tým (13 bodů) v sestavě: Jan Netušil, Zdeněk Kroupa, Josef Indra, Marco Salvadori a Daniel Talafant. Bronzové medaile pak vybojoval tým VPŠ a SPŠ MV Holešov (10 bodů) ve složení : Marek Rafaja, Toan Thank Nghiem, Vilém Potsch a Rostislav Nouza.  Startovní pole pak uzavíralo Arcibiskupské Gymnázium Kroměříž (8 bodů) ve složení: David Prachař, Michal Scheichenost, Jakub Kvapilík a Josef Kvapilík. Nejlepších individuálních výsledků pak dosáhli : 1. Marek Rafaja, 2. Michal Scheichenost, 3. Jan Palášek a 4. Daniel Talafant.

opl