Okresní kolo Přeboru škol

03.12.2013 08:29

V pondělí 2. prosince hostilo SVČ Šipka v Kroměříži další ročník okresního kola Přebru škol v šachu. Turnaje se zúčastnila ve třech věkových kategoriích celkem 16 čtyřčlených družstev. Hrálo se 2x15 minut systémem každý s každým.

V nejmladší kategorii A, určené pro žáky 1. stupně ZŠ, hrálo celkem sedm týmů. Naprosto zaslouženě se stalo vítězem družstvo ZŠ Bezměrov (21) v sestavě Petra Večerková, Libor Baštinec, Hana Baštincová a David Ondráček. Stříbrné medaile v napínavém boji posledního kola, získala ZŠ Litenčice (16,5) v sestavě Lucie Vaňharová, Vojtěch Vašina, Lukáš Vaňhara a Zuzana Hetmánková. Bronzové medaile pak vybojovala ZŠ Morkovice (15,5) v sestavě Tran Duc Thien, David Holeš, Patrik Čureja a Michal Brázdil.Na 1. šachovnici byla stoprocentní Petra Večerková (ZŠ Bezměrov), druhý skončil Dominik Večeřa ( ZŠ Slovan Kroměříž) a třetí Tran Duc Thien ( ZŠ Morkovice). Na 2. šachovnici zvítězil Vojtěch Vašina ( ZŠ Litenčice), před Theo Fekarem (ZŠ Slovan Kroměříž) a Davidem Holešem (ZŠ Morkovice). Na 3. šachovnici byla nejlepší Hana Baštincová ( ZŠ Bezměrov), před Lukášem Vaňharou ( ZŠ Litenčice) a Zdeňkou Jordovou ( ZŠ Bezměrov B). Na poslední šachovnici zvítězil David Ondráček (ZŠ Bezměrov) před Michalem Brázdilem (ZŠ Morkovice) a Zuzanou Hetmánkovou (ZŚ Litenčice).

V kategorii B pro žáky 2. stupně základních škol dominovali hráči ZŠ Slovan Kroměříž (13) v sestavě Miroslav Rakušan, Milan Ladický, Filip Zavadil a Vít Krejčí. Na druhém místě skončila ZŠ Litenčice (9) v sestavě Kamil Drábek, Michal Úlehla, Pavel Zavadil a Petr Valach. Na třetím místě pak skončilo Arcibiskupské Gymnázium v Kroměříži (7) v sestavě Michal Scheichenost, Jan Polišenský, Lukáš Lehkoživ a Janis Belis.Na 1. šachovnici byl nejlepší Miroslav Rakušan ( ZŠ Slovan Kroměříž), před Julií Šimčákovou (Gymnázium Kroměříž) a Michalem Scheichenostem ( AG Kroměříž). Na 2. šachovnici zvítězil Jan Polišenský (AG Kroměříž) před Milanem Ladickým (ZŠ Slovan Kroměříž) a Michalem Úlehlou ( ZŠ Litenčice). Třetí šachovnice se stala kořistí Filipa Zavadila ( ZŠ Slovan Kroměříž), před svým jmenovcem Pavlem Zavadilem (ZŠ Litenčice) a Lenkou Navrátilovou (Gymnázium Kroměříž). Na 4. šachovnici byl nejlepší Vít Krejčí (ZŠ Slovan Kroměříž), před Petrem Valachem (ZŠ Litenčice) a Radimem Zapletalem (ZŠ Kvasice).

V kategorii C středních škol zvítězili podle očekávání žáci Gymnázia Kroměříž A (19,5)v sestavě Martin Stachoň, Jan Palášek, Marek Navrátil, Jan Ryšavý. Stříbro vybojovalo rezervní družstvo Gymnázia (13) v sestavě Jan Netušil, Josef Indra, Daniel Talafant a Daniel Sokolínský. Bronzové medaile získala SPŠ a VPŠ MV Holešov (8,5) v sestavě Milan Svak, Boris Sýkora, Vilém Potsch, Lukáš Gruszka a Tomáš Petreček. Nejlepší na 1. šachovnicích  byl Martin Stachoň (Gymnázium Kroměříž), před Janem Netušilem (Gymnázium Kroměříž B) a Davidem Prachařem (AG Kroměříž). Na 2. šachovnici zvítězil Jan Palášek (Gymnázium Kroměříž), před Josefem Indrou (Gymnázium Kroměříž B) a Jakubem Kvapilíkem (AG Kroměříž). Na 3. šachovnici vybojoval prvenství Marek Navrátil (Gymnázium Kroměříž) před Vilémem Potschem ( SPŠ a VPŠ MV Holešov) a Danielem Talafantem (Gymnázium Kroměříž B). Na poslední šachovnici byl nejlepší Jan Ryšavý (Gymnázium Kroměříž) před Danielem Sokolínským (Gymnázium Kroměříž B) a Tomášem Petrečkem (SPŠ a VPŠ MV Holešov).

Kromě medailí a pohárů šlo také o postup do krajského kola ve Zlíně. Tam postoupila první dvě družstva v každé kategorii.

opl