Okresní žákovská liga 5. turnaj Kroměříž

18.01.2014 10:46

Předposledního turnaje Okresní žákovské ligy se zúčastnilo 52 malých šachistů z osmi oddílů. Středisko volného času v Kroměříži nabídlo všem účastníkům velmi dobré hrací podmínky. Turnaj se hrál ve dvou kategoriích, švýcarským systémem na 7 kol, hracím tempem 2 x 15 minut. 
V kategorii mladších žáků startovalo 25 hráčů a z toho bylo 9 dívek. A právě jedna zástupkyně něžného pohlaví dokázala nechat za sebou všechny účastníky. Osmiletá Hana Baštincová (Sokol Postoupky) zvítězila s plným počtem 7 bodů a získala tak zlatou medaili v kategorii dívek. Celkově druhý skončil Dominik Večeřa (5,5 bodu), který tak pro pořádající oddíl vybojoval další zlatou medaili. Výborný turnaj odehrál také Tadeáš Šruc (5 bodů) a doplnil tak medailový zisk o stříbrnou medaili. Bronz získal překvapivě David Holeš (5, Morkovice).Tradičně se již vyhlašuje i kategorie "špuntů" do 8 let. Mezi dívkami si zlato odnesla Amélie Žáčková (2,5 , SVČ Šipka Kroměříž)  a stříbro zbylo na Mariku Trnčáková (1,5, EMKaD Holešov). V chlapecké kategorii se jako kometa zjevil a zlato si odnesl Michal Černý ( 5, Zlínterm). Stříbro si vybojoval Robin Šilberský (3, Zlínterm) a bronz zbyl na Libora Plachého (TJ Lutopecny). 

V kategorii starších žáků obhájil vítězství z minulého turnaje Jan Polišenský (6, Slavia Kroměříž). Stříbrnou medaili si odvezl Filip Zavadil (5,5, Postoupky) a až bronzový skončil David Opluštil (5, Postoupky), který klesl z první pozice porážkou v posledním kole. V kategorii dívek rozhodla napínavá partie mezi dvěma nejlepšími. Úspěšnější byla , zkušenější Lenka Navrátilová (4, Slavia Kroměříž), než stříbrná Petra Večerková (4, Postoupky). Bronzovou medaili pak vybojovala Lucie Vaňharová (Postoupky).V soutěži družstev zvítězil jednoznačně Sokol Postoupky 138 bodů, před Zlíntermem 74 bodů a Slavií Kroměříž 35 bodů.